Verzorging

 

Nazorg Tattoo's

Een van de belangrijkste dingen van een nieuwe tattoo is de verzorging achteraf! Volg deze raad daarom goed op en voorkom ontstekingen en infecties of andere aandoeningen. Dit is beter voor uw gezondheid en voor uw tattoo!

Verzorg uw tattoo altijd met schone handen! Was dus altijd eerst uw handen voordat u de tattoo aanraakt, dit is erg belangrijk!

 • Haal thuis ( na +/- 1 uur ) de folie van de tattoo af.
 • Was deze dan voorzichtig met een desinfecterende of anti bacteriële zeep zonder washandje schoon met lauw water zodat er geen zeepresten achter blijven.
 • 'Dep' daarna met een schone handdoek de tattoo droog, niet wrijven!
 • Blijf daarna de tattoo bij elke was beurt zo wassen de komende twee weken.
 • Smeer de tattoo in met daarvoor bestemde creme, zalf of andere middelen (bij voorkeur Bepanthen).
 • Doe dit niet te dik, maar wel regelmatig zodat de tattoo niet uit droogt.
 • Beter vele keren een dun laagje, dan 1 keer per dag een dikke laag.
 • Ga de eerste 2 weken niet zwemmen en stel de tattoo de eerste 3 weken niet bloot aan de zon.
 • De tattoo lijkt misschien na een week of 2/3 wel genezen, maar de huid is pas na ongeveer 3 maanden hersteld.

Velletjes

Na ca. een week gaat je tatoeage vervellen. De eerste huidlagen laten dan los. Dus schrik niet wanneer er gekleurde velletjes van je huid afkomen. Dit is heel normaal. Het vervellen kan ook jeuk veroorzaken. Smeer in dit geval met Bepanthen de tatoeage in en ga niet krabben en of trekken aan de velletjes. Dit kan schade veroorzaken aan je tatoeage. Jeuk is een teken van genezing. Als alle velletjes eraf zijn dan is de oppervlakte van je huid genezen. Je kunt, omdat de tatoeage erg droog zal zijn zo af en toe invetten met Bepanthen. Na de 2e week mag je een vochtinbrengende lotion gaan gebruiken. Het kan zijn, omdat je huid nu nog erg kwetsbaar is, dat de lotion erg branderig aanvoelt na het opbrengen. Was de lotion er in dit geval meteen af en gebruik dan alleen wat Bepanthen.

Ontsteking

Een ontsteking kun je krijgen door verschillende factoren. Zon, stof, vuil, haren e.d. die ongemerkt op je tatoeage terecht komen. Wanneer je regelmatig je tatoeage wast en ingevet houdt is deze kans veel kleiner. Een ontsteking merk je op doordat er een bepaald deel van je tatoeage erg rood en pijnlijk aan gaat voelen. Er kan ook pus uit de wond komen. Normaal gaat dit met een goede verzorging weer vanzelf over. Heb je twijfels ga dan naar je huisarts. Die kan het beste beoordelen wat je moet doen en er eventueel meteen iets voor geven. Ga niet zelf dokteren. Dit komt jouw gezondheid en je tatoeage niet ten goede.

Roodheid en branderig gevoel

De eerste dagen kan je tatoeage rood zijn en branderig aanvoelen. Dit verdwijnt in de loop van de dagen.

 

 

Nazorg Piercings

Het aanbrengen van een piercing

Voor het aanbrengen van de piercing wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van een piercing moet steriel gebeuren. Dat wil zeggen; de naald en het sieraad die door je huid gaan, moeten uit een steriele verpakking komen en mogen niet met de blote handen worden aangeraakt. De piercer draagt tijdens het aanbrengen van je piercing handschoenen die vlak voor het aanbrengen van je piercing gedesinfecteerd worden met alcohol 70-80%. Het aanbrengen van een piercing kan heel even pijn doen. Het is de piercer echter verboden om je, zonder toestemming van een arts, te verdoven.

Het verzorgen van een piercing

Een pas aangebrachte piercing is vergelijkbaar met een diepe wond in je huid. Het is heel belangrijk dat je je piercing goed verzorgt. Je krijgt van de piercer mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de piercing moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan hoe de piercing verzorgd moet worden en dat je bij klachten (hevige roodheid, zwelling, pussen, wondvocht) voor advies naar onze shop komt. Ook als u ergens anders gepierced bent, wij helpen u graag.

De wond die door het piercen is ontstaan, heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Het helen van een piercingwond duurt soms lang (van 4 weken tot 9 maanden). Bij sommige mensen ontstaat als gevolg van het aanbrengen van een piercing littekenweefsel. Bovendien kan het gebeuren dat de piercingwond lelijk geneest als deze ontstoken is geweest. Van sommige piercings is nog niet bekend wat de gevolgen zijn op latere leeftijd.

Je gezondheid

Als je lijdt aan 1 van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een piercing te laten aanbrengen.

 • Diabetes
 • Hemofilie
 • metaalovergevoeligheid
 • Immuunstoornis
 • Hart- en vaatafwijkingen
 • Bij het gebruik van antistollingsmiddelen
 • Op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
 • Op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen

Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de piercer op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijnengebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, epilepsie e.d.) Tijdens het aanbrengen van de piercing mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn.

Nazorginstructie voor piercings

De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing (zie hieronder) en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercete plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of staafje hebt laten zetten is er een grotere kans op infectie en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook als zodanig behandeld worden.

Voor een zo goed en vlot mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht worden genomen.

 • Raak de piercing zo min mogelijk aan met de handen.
 • Was met schone handen voorzichtig de omgeving van de wond 2 maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep, totdat de wond genezen is.
 • Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog.
 • Houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.
 • Smeer geen zalf, Purol, Vaseline of iets dergelijks op de wond.
 • Druppel geen wonddesinfecteermiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
 • Draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurend indien nodig tijdens sportactiviteiten.
 • Draag bij een bodypiercing (bijv. tepel of navelpiercing) geen strakke of vuile kleding.
 • Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.
 • Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pus, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.

Specifieke nazorginstructie voor orale piercings:

 • Een tong- lippiercing (of andere piercing in de mond) verdient extra aandacht na eten, drinken en roken en na elk ander oraal contact. Poets geregeld de tanden (de mond plaquevrij houden met bijv. een tandpasta op basis van een zoutoplossing) en spoel zonodig met mondwater op basis van een chloorhexidineoplossing.
 • Vermijd kussen of ander soort oraal contact gedurende het genezingsproces.
 • Wilt u de uitgebreide nazorg informatie zoals wij die in de shop geven, vraag dan in de shop om de verzorgings folder.

Genezingstijden

Voor elke piercing geldt een enigszins andere genezingstijd, De tijd aangegeven achter elke piercing is een indicatie. Sneller dan de eerste tijd gebeurt zelden. Het kan natuurlijk zo zijn dat je er geen last meer van hebt, maar dit houdt niet in dat je piercing al genezen is. Als het langer dan de laatste tijd duurt, kom dan nog even langs bij de winkel voor wat tips en trucs.

Oren

 Tragus 2 – 4 maanden

 Kraakbeen bovenin (Helix)  4 – 8 maanden

 Kraakbeen onderin (Conch) 4 – 8 maanden

 Oorlel 1 – 2 maanden Industrial 2 – 3 maanden

 Orbital 4 – 8 maanden

 

Gezicht

 

 Wenkbrauw (hor/vert) 1 – 2 maanden

 Anti wenkbrauw 2 – 4 maanden

 Temple wenkbrauw 1 – 2 maanden

 Neusvleugel 2 – 4 maanden

 Septum 4 – 8 maanden

 Madonna 6 – 10 weken

 Medusa 6 – 10 weken

 Labret 6 – 10 weken

 Lipring 6 – 10 weken

 Tong 2 – 4 weken

 Smiley 2 – 4 weken

 Scrumphey 2 – 4 weken

 

Romp

 

 Tepel 3 – 6 maanden

 Micro dermals 1 – 3 maanden

 Navel 3 – 6 maanden

 Surface Piercings 6 – 10 maanden

 

De recentelijk geplaatste piercing zal over het algemeen enkele dagen gevoelig zijn of wat pijn doen. Daarna moet de pijn verdwenen zijn. Is dit niet het geval kom dan langs de shop voor advies. Verwijder het sieraad niet voordat je bij ons langs bent geweest. Tijdens de genezingstijd mag het sieraad niet verwijderd worden, tenzij er sprake is van een allergische reactie. Dit ter voorkoming van het dichtgroeien van de piercing en infectiegevaar.        easy tattoo cream                                                   easy piercing spray                                                    bepanthen zalf 

DEZE PRODUCTEN ZIJN TE VERKRIJGEN IN DE SHOP